River Shore

Sinds 2008 werkt New Day Impact samen met Global Care Albania in Tirana. In 2013 bouwden we  een prachtig nieuw wijkcentrum voor Global Care: het New Day Carecentre. Voor mensen uit de wijk een veilige plek waar allerlei programma’s worden aangeboden.

Een nieuwe focus voor het Global Care Albania team is de ‘Rivershore’. Meer dan 10 jaar geleden kwam een Egyptische (Roma) gemeenschap vanuit het noorden van het land naar Tirana voor een beter leven. De enige ruimte die ze mochten gebruiken was de oever van een rivier, een plek die elk jaar opnieuw overstroomt. De Rivershore wordt gezien als een tweederangs gemeenschap. Met weinig interesse voor onderwijs is de groep vatbaar voor allerlei sociale-, gezondheids- en economische problemen waarvan vrouwen en kinderen de grootste slachtoffers zijn.  Kinderen gaan niet meer naar school om hun familie te helpen met het verzamelen van blikjes en plastic voor de verkoop. De gezondheidstoestand is slecht door de vochtigheid en het ontbreken van basisvoorzieningen. Fysiek, mentaal en verbaal geweld komt in bijna alle gezinnen voor.

De droom van het Global Care Albania team is om een klein en efficiënt buurthuis in het Roma gebied te bouwen. Dit centrum biedt kansen om trainingen te geven t.a.v. geboortebeperking, hygiëne, maar ook alfabetiseringsprogramma’s en huiswerkbegeleiding.

Om deze droom werkelijkheid te maken ondersteunt New Day Impact bij het werven van fondsen en de projectuitvoering. Wij geloven in onderwijs als het begin van verandering voor de Egyptische Roma in dit gebied.