Renovatie – familie Merko

Bij onze projecten werken we altijd samen met partners in Albanië en Kosovo, zoals met Dorcas Albania. Via hen kwamen we eind 2021 in contact met de familie Merko. We zijn blij met alle positieve veranderingen in het leven van dit mooie gezin!

 

Hecht gezin

De familie Merko woont in Barç, een dorpje dicht bij de stad Korca. Aleks en Efigjeni wonen er samen met hun twee dochters Denisa en Dajana en hun zoon Ronaldo. Denisa en Dajana gaan naar de middelbare school en Denisa bereidt zich voor op de universiteit, waar ze Engels wil gaan studeren. Ronaldo kampt sinds zijn jonge kinderjaren met ernstige gezondheidsproblemen, hij heeft de diagnose ‘autisme met ernstige schade’. Te midden van de moeilijke sociaaleconomische omstandigheden is het een hecht gezin; de ouders doen wat ze kunnen om de kinderen eten en onderwijs te bieden, terwijl de kinderen graag naar school gaan om straks een ander leven kunnen leiden dan hun ouders.

 

Kostwinner

Aleks is kostwinner en trekt dagelijks de bergen in op zoek naar brandhout. Hierbij maakte hij gebruik van een paard, dat helaas stierf na een ongeluk. Een nare gebeurtenis voor het gezin! Gelukkig heeft New Day Impact Alex intussen blij kunnen maken met een nieuw paard, zodat hij zijn werk weer kan doen!

 

Van oud naar nieuw

Het huis van de Merko’s verkeerde in zeer slechte leefomstandigheden. Het was gevaarlijk om in te wonen. De tweede verdieping was niet bewoonbaar. 80% Van het dak was afgeschreven en stond op instorten. Hierdoor was er veel vocht in huis. Ruiten waren kapot en de elektriciteit was in zeer slechte staat.


Bijna het hele huis is intussen gerenoveerd. Er is een nieuw dak aangelegd, er zijn nieuwe muren, deuren en ramen geplaatst en het nodige stucwerk is verricht. Ook de elektriciteit is vernieuwd en er is nu een toilet in de woning i.p.v. buiten. Je kunt bijna niet geloven dat dit hetzelfde huis is! Het ziet er prachtig uit en zal deze winter een veilig en warm onderkomen zijn voor de familie Merko.

Renovatie van hun leven

Wat betekent deze vernieuwing volgens Denisa en Dajana voor het gezin? De renovatie van het huis is als de renovatie van hun leven. Ze hebben betere levensomstandigheden, veiligheid, kansen op een betere gezondheid. Dit gegeven heeft hun leven ten goede veranderd, omdat ze zich gelukkiger voelen en positief denken over hun toekomst. Eén van de meisjes zegt: “Ik heb het gevoel dat ik vrij kan ademen! We hebben nu onze eigen kamer en voelen ons beter. Het voelt alsof we meer vrijheid hebben in onze omgeving en het is natuurlijk warmer. Net alsof dit huis iets heeft voltooid dat we misten “

 

Feestje

De meisjes denken met veel plezier terug aan de dag van de inhuldiging van hun huis. Dit werd gevierd met New Day Impact die met een groep ondernemers in oktober in Korca waren. “Het was een heel mooi moment’, zegt Denisa. “Deze positieve mensen voelden als familie voor ons, niet alleen vanwege dit feest, maar vanwege alles wat ze voor ons hebben gedaan, hoe ze voor ons zorgden en de wens die ze uitten om voor ons te blijven zorgen. Dit heeft ons heel goed gedaan! We merkten dat dit ook hele gewone mensen zijn, maar wel expressiever, gelukkiger, vrijer en opener vergeleken met ons in Albanië.”

 

Knuffels

Ook Aleks is erg blij met de verandering van het huis. Hij is nog meer gemotiveerd om te werken en voor zijn gezin te zorgen. Het lijkt erop dat de renovatie van het huis de levens van alle gezinsleden heeft veranderd, ook dat van Ronaldo. Eerder trok Ronaldo zich steeds terug als er bezoek kwam, maar hij is veel opener geworden en komt steeds knuffels geven. Zo uit hij op zijn eigen manier zijn dankbaarheid.

 

Hoop

Als New Day Impact zijn we heel blij met alle veranderingen in dit gezin! We zien dat niet alleen de levensomstandigheden zijn verbeterd, maar ook dat er meer hoop en motivatie voor de toekomst is. Dit leert ons hoe belangrijk samenwerking is. We kunnen echt veel doen door elkaar te ondersteunen en aan te vullen!

“Dit geeft ons hoop voor de toekomst”

– Aleks en Efigjeni Merko