Jonne doet onderzoek

25-10-2018

Jonne Kervel over zijn onderzoek bij NDI:

Toen ik aan het einde van mijn vorige studiejaar aan Marijke vroeg of ik misschien van nut kon zijn als ik mijn stage bij New Day Impact zou doen, wist ik eigenlijk nog niet zo goed wat ik dan precies zou kunnen doen. Maar na een enthousiast gesprek met Marijke was het meteen duidelijk dat de organisatie me erg goed zou kunnen gebruiken, en wel voor het doen van onderzoek. Voor de New Day Care Centers in Bathore en (in de nabije toekomst) aan de Rivershore was het nog niet duidelijk hoe deze zelfstandig gemaakt konden worden. Dit vraagstuk lag al een tijdje op tafel, dus ik kreeg meteen het gevoel dat ik iets kon bijdragen waar ook echt behoefte aan was.

Een zomervakantie later kon ik met frisse moed beginnen aan mijn onderzoek. De eerste weken heb ik me vooral beziggehouden met het zoeken naar en lezen van literatuur. Het doel hiervan was om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van Albanië als land en als samenleving. Van toeristengidsen tot aan de hele grondwet van Albanië, een hele hoop leeswerk, maar ook met een hoop nieuwe ontdekkingen. Gelukkig was er naast het leeswerk af en toe ook nog wat afleiding in de vorm van het golftoernooi, de kledingparty, en natuurlijk mijn gezellige collega’s op kantoor.

Uiteindelijk heb ik de meest opvallende vondsten uit deze eerste fase samengebracht in een klein verslag. Het opvallendste komt uit een Albanees overheidsdocument over de aanpak van de armoedeproblemen onder Roma. Hierin worden namelijk Care Centers letterlijk genoemd als een belangrijk onderdeel van de oplossing. In een overheidsdocument wordt dus bevestigd dat er een grote behoefte is aan projecten zoals dat aan de Rivershore. Dat is natuurlijk bemoedigend voor ons werk.

In de tweede fase van mijn onderzoek ga ik toewerken naar een onderzoeks-reis naar Albanië. Hiervoor heb ik op de 24e al een interview gehad met Martine Stoppelenburg van het Bureau Internationale Samenwerking. Daardoor heb ik al een mooi beeld van wat goede manieren zouden kunnen zijn om de Care Centers zelfstandiger te maken. Verder zal ik nog een aantal mensen spreken die me kunnen helpen een compleet beeld te krijgen van de projecten zelf en hoe de Albanese samenleving werkt. In Albanië wil ik erachter komen wat de medewerkers van de Care Centers, en bewoners die er geholpen worden, nodig denken te hebben om een zelfstandiger Care Center te realiseren.