De Albanese Martina(15) tijdens Covid-19

08-07-2020

Martina is 15 jaar en heeft het 1e jaar van de middelbare school afgerond. Ze is al 6 jaar lid van het Children Daily Center.

Ze woont bij haar moeder, die veel problemen met haar gezondheid heeft. Zij is invalide en heeft een heel klein maandelijks inkomen, lang niet voldoende om in hun eerste levensbehoeften te voorzien. Een groot deel van hun inkomen gaat op aan huur.

Het Children Daily Center (activiteit van Stichting Emanuel in Korçe, Albanië) is Martina’s tweede familie geworden. Het speelt een belangrijke rol in haar opleiding en persoonlijke ontwikkeling.

Martina’s leven en dat van haar moeder was erg moeilijk gedurende de Covid-19 periode. Het geïsoleerde leven voor zo’n lange periode heeft hun slechte situatie nog ingewikkelder gemaakt. Het was nooit in haar opgekomen dat er een tijd zou komen waarin zij niet naar het Children Daily Center zou kunnen gaan om haar vrienden, haar lerares en de kok van het Center te ontmoeten. Martina en haar moeder hielden zich strikt aan de voorschriften van het Children Daily Center rond Covid-19. Ze bleven in hun kleine huis, vermeden het om mensen te ontmoeten en onnodige uitstapjes te maken. De enige persoon die contact met hen opnam, was haar lerares Eriola, die hen van tijd tot tijd buiten opzocht, vlakbij het huis van Martina, met inachtneming van alle voorschriften met betrekking tot Covid-19. Ook belde Eriola geregeld of er hulp nodig was voor wat betreft de lesstof.

Martina vond het fijn om uit de kinderbijbel te lezen, die zij van het Centrum had gekregen. Na enige tijd maakte het Center een nieuw plan op om dichter bij de kinderen te kunnen zijn gedurende deze moeilijke en eenzame periode. Martina en de andere kinderen konden deelnemen aan verschillende activiteiten zoals natuurwandelingen in de stadsheuvels en spelletjes-middagen in de open lucht. Bij toerbeurt mochten 2 kinderen per keer deelnemen aan deze activiteiten, vanwege de strikte regels. Elke week zag Martina enorm naar uit naar deze speciale tijd.

Vanuit het Centrum werd er gedurende deze periode ook eten bereid en uitgedeeld. Martina en haar moeder maakten er dankbaar gebruik van.