Dick Bannink over New Day Businesswise

25-07-2017

Dick Bannink (Bannink Packaging) vertelt naar aanleiding van de New Day Impact Businesswise reis in oktober 2014:

“Wat me het eerst te binnen schiet als ik terug denk aan de reis is het bezoek aan de ziekenhuis-gevangenis. We zagen de leefomstandigheden, zo triest en uitzichtloos. Op het gebied van medische zorg is niets op orde. Buiten rondlopen op een klein binnenplaatsje met op vier hoeken een bewaker… Mooi dat New Day Impact dit najaar het dak van deze ziekenhuisgevangenis heeft vernieuwd, een hele verbetering!

En dan de situatie van veel vrouwen in Albanië en de verhouding tussen man en vrouw. Het ene verhaal is nog erger dan het andere. Vooral Ema heeft veel indruk gemaakt: we wilden bij haar op bezoek maar ze stond buiten, zonder sleutel. Haar vaak hele agressieve man had het huis op slot gedaan en was zelf weggegaan. We zagen de angst en de hulpeloosheid in Ema’s ogen. Het zien en ervaren van deze situaties is natuurlijk heel anders dan er alleen over horen en praten, het heeft allemaal veel indruk op mij gemaakt.

Het koeienproject vind ik heel mooi opgezet, maar je ziet dat het tijd kost om het helemaal volgens plan te laten verlopen. Dit vraagt ook veel van de partnerorganisatie daar en heeft ook weer met cultuur te maken. Maar eigenlijk is het idee zo simpel en het levert zoveel op! De werkers binnen de projecten vind ik echt geweldig. Wat hebben zij een enorme drive en inzet! Het is echt hun levensdoel om veranderingen door te voeren en dat is ook de reden van hun succes. De contacten met New Day Impact zijn daar heel belangrijk. Ik voelde de warmte in de relaties met de partnerorganisaties in Albanië.

Ik kende het werk van de stichting omdat ik aanwezig was bij een evenement in Orpheus en bij een golftoernooi. We hebben het in Nederland vaak over de druppel op de gloeiende plaat, maar ik heb gezien dat dat ook echt helpt! En als ik niet mee was gegaan was het altijd een verhaal gebleven… “