Zomerschool in Bathore

juli 18, 2017 7:29 pm

Dankzij een mooie gift kon New Day Impact het team van Global Care Albania steunen bij het aanbieden van een “Summerschool”. Veertien kinderen tussen de 6 en 13 jaar namen deel aan dit programma van vier weken. Ze komen uit ”Bregu i Lumit”: één van de meest problematische wijken in de stad. De meesten hebben geen opleiding, sommigen gingen maar een paar jaar naar school. Eén van de kinderen is wees, anderen zijn verlaten door hun ouders.
Evis Stafa van Global Care: “Het was een geweldige en uitdagende ervaring! Eén doel van dit project was om kinderen in een veilige omgeving te houden. Hun eigen buurt is gevaarlijk en ongezond. Bij ons waren ze veilig en kregen ze behalve onderwijs ook maaltijden.
Een ander hoofddoel was dat de kinderen hun basiskennis op het gebied van schrijven, lezen, spreken en rekenen konden uitbreiden. Met de kinderen die geen basiskennis hadden zijn we gewoon begonnen met de “A”. We hadden als doel om hun talenten in kunst, sport en creativiteit te ontdekken en hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Best lastig omdat ze niet gewend waren aan een programma of regels!
Elke week had een thema zoals “Zomer” en “Familie”. Het was bijzonder om te zien dat kinderen hun gevoelens en pijn voor hun gebroken gezinnen weergaven in kleuren en tekeningen. We hebben ook geleerd om leden van de familie te respecteren en lief te hebben, ondanks hun fouten. Soms werden kinderen boos en agressief als we over dit onderwerp spraken.
In de derde week spraken we over ” Vriendschap ”. Kinderen schreven over hun ‘beste vriend’ ‘ en maakten er een tekening over.
Het laatste onderwerp was ” Ik heb een droom ”. We wilden eindigen met dit onderwerp, omdat we het cruciaal vinden dat de kinderen hun dromen voor de toekomst hebben.
Natuurlijk waren er ook veel spellen binnen en buiten, veel dansen en manieren waarop ze zich konden uitdrukken. Een speciaal moment was het serveren van cake: voor veel van hen was dit de eerste keer en ze genoten ervan!

Eén meisje van de groep was Sabjana van 7 jaar, een meisje zonder ouders. In het begin was ze verlegen, ze kon nauwelijks haar naam zeggen. Aan het eind van de zomerschool had ze deelgenomen aan alle activiteiten, ze had een vriendje gemaakt en zes letters geleerd: een geweldige prestatie!

Het uitvoeren van deze zomerschool was geweldig, uitdagend en ook moeilijk. In september willen we weer met deze groep verder werken om nog meer resultaten te behalen voor een betere toekomst! ”