Onderzoeksreis jonne en jaco

november 29, 2018 2:53 pm

Van 21 november tot en met 25 november zijn wij voor het onderzoek van Jonne naar Tirana afgereisd. Dit onderzoek heeft als doel te ontdekken wat goede manieren zijn voor het New Day Care Center om op de lange termijn zelfstandig te kunnen worden. In Tirana hadden we als doel om een aantal Albanese mensen te spreken om er zo achter te komen hoe de Albanese praktijk werkt en samen te kijken wat voor oplossingen er mogelijk zijn.

Hiervoor hebben we uiteraard gesproken met Evis, de directrice van het New Day Care Center, maar ook met haar man Sokol. Hij kon ons meer vertellen over het bedrijfsleven in Albaniƫ en hoe dit eventueel een bijdrage zou kunnen leveren aan de ondersteuning van het Care Center. Uit deze gesprekken kwamen een paar mooie ideeƫn naar voren en werd ook duidelijk dat Evis en Sokol samen ook veel nadenken over nieuwe manieren om fondsen binnen te kunnen krijgen en zo zelfstandiger te worden. Maar het meest indrukwekkend was de passie die Evis voor het Center heeft, wat extra vertrouwen geeft in de toekomst.

Daarna zijn wij op bezoek geweest bij twee andere Albanese organisaties, ADRA Albania en SHKEJ, om van hen te leren hoe zij proberen hun projecten duurzaam op de lange termijn te maken en hoe zij de Albanese samenleving ervaren. Bij ADRA zagen we hoe zij proberen met nieuwe initiatieven te ontdekken wat werkt om fondsenwerving met de educatie van de mensen in hun projecten te combineren valt. SHKEJ is een organisatie die in de Roma-Wijk aan de andere kant van de rivier van ons Rivershore project werkt. Bij hen zagen we hoe zij hun projecten baseren op uitgebreid en intensief onderzoek. Ook is de project manager van SHKEJ meegegaan naar ons eigen New Day Care Center. We hopen dat er uit deze contacten wat moois kan voortkomen.

Verder hebben we ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om huisbezoeken te doen bij verschillende families die ondersteund worden vanuit ons family care project. Op deze bezoeken hebben we gezien hoe het gegeven geld besteed wordt en hoe het gaat met de families. We hebben ook truien meegenomen die in Nederland zijn gebreid, om deze uit te kunnen delen aan de jongste Roma kinderen bij het Rivershore project.

Het was een reis waarin we een hoop nieuwe mensen hebben ontmoet, verhalen hebben gehoord en een hoop nieuwe belangrijke inzichten hebben opgedaan.