New Day Carecentre – Tirana

Bijna tien jaar geleden kwamen we voor het eerst in aanraking met het geweldige werk van Global Care Albania in Bathore, een arme buitenwijk van de hoofdstad Tirana.

De wijk Bathore is ontstaan doordat mensen uit het noorden van Albanië naar Tirana trokken in de hoop op werk en inkomen. Zij kwamen terecht op velden net buiten de stad, eigenden zich een stukje grond toe en zetten daar een eenvoudige hut op van planken en plastic. Inmiddels wonen er ongeveer 100.000 mensen in Bathore, waarvan een groot aantal nog steeds onder zeer slechte omstandigheden. Naast het gebrek aan primaire levensbehoeften is er een veel sociale armoede. In praktisch alle gezinnen komt geweld voor: fysieke mishandeling, verwaarlozing en misbruik. Evis Stafa, directeur van Global Care Albania, kan daar over meepraten. Zij is verantwoordelijk voor alle activiteiten van Global Care Albania in het Qendra Dita e Re: een community centre midden in Bathore. Een ontmoetingspunt voor vrouwen, jongeren en kinderen. Er zijn allerlei wekelijkse activiteiten in dit centrum dat op 1 november 2013 werd opgeleverd door New Day Impact: jongerenclubs, kinderopvang, vrouwengespreksgroepen en mentoring-programma’s voor vrouwen en jongeren. Daarnaast zijn er summercamps voor kinderen: elke zomerdag komen er ongeveer 100 (!) kinderen naar het Qendra Dita e Re (centrum van de nieuwe dag) voor een speciaal kinderprogramma met verhalen, liedjes, knutselen en spelvormen.

Voor veel mensen in Bathore dit wijkcentrum een veilige plek waar ze altijd terecht kunnen voor een luisterend oor, een kop koffie en ondersteuning bij de basisbehoeften. New Day Impact blijft investeren in dit bijzondere werk, ook omdat onze New Day Mission vrijwilligers hier zo graag terugkomen om te helpen bij alle activiteiten. Door de jaren heen zijn Evis en haar teamleden echte vrienden geworden. Mensen waarmee we onze passie voor mensen en ons geloof kunnen delen!