Huisrenovaties in Korça

Familie Bilimani uit Korça, Albanië

Klaudio en Enkelejda
Klaudio komt uit de stad Korça. Klaudio is het enige kind van de familie Bilimani. Hij woont bij zijn moeder, oma en opa. Klaudio is 15 jaar en zit in klas 9. Al 9 jaar krijgt hij hulp van het Dagcentrum voor kinderen. Dit is een onderdeel van het Korca Integrated Development (KID-) programma van Dorcas.
Als hij straks klaar is met school wil hij lasser worden.
Klaudio heeft altijd een moeilijk leven gehad. Hij heeft zijn vader nooit gekend, omdat deze zijn gezin in de steek liet toen Klaudio 8 maanden oud was. Enkelejda, de moeder van Klaudio, heeft ondanks alle problemen altijd de zorg voor haar zoon gehad. Enkelejda is 33 jaar en heeft slechts 5 jaar lager onderwijs kunnen volgen. Vanwege de slechte werkgelegenheidssituatie in het land is het voor haar onmogelijk om een stabiele baan te hebben. Enkelejda heeft echter altijd gezocht naar mogelijkheden om inkomsten te genereren. Ze heeft gewerkt in kleermakerswerk, voedselketenfabrieken en ook het verzamelen van geneeskrachtige planten of recyclebare materialen (plastic en metaal). Dankzij de volhardende inzet van het Dorcas team ‘Bloeiende families’ heeft zij de laatste twee jaar seizoenswerk in de landbouw, in een dorp vlakbij Korça.

Mevlude
Klaudio’s grootmoeder, Mevlude, ontvangt inkomsten door het inzamelen van geneeskrachtige planten en recyclebare materialen. Mevlude (60 jaar) is toegewijd aan haar familie.
Ondanks de problemen die ze heeft ondervonden met haar man, Klaudio’s grootvader, was ze in staat om legaal eigenaar te worden van het huis, dat ze helemaal opnieuw heeft gebouwd; het huis waar het hele gezin woont. De echtgenoot van Mevlude, Tibor, was een alcoholist en ondanks het feit dat hij niet meer drinkt, maken gezondheidsproblemen het leven van het hele gezin moeilijk. Tegelijkertijd heeft Mevlude last van maagproblemen. Volgens artsen is haar gezondheidssituatie niet ernstig, maar een gevolg van stress.

[rl_gallery id=”4073″]

Vernieuwde woonsituatie
Om al deze redenen en dankzij de steun van de organisatie New Day Impact, was het mogelijk om de woonomstandigheden van de familie Bilimani te verbeteren in de periode eind 2020 en begin 2021. De verrichte reparaties maakten van de kamer en keuken weer een leefbare omgeving. Beide panden waren voorheen in erbarmelijke staat. Dankzij de renovatie heeft het gezin nu een keuken waar ze fatsoenlijk kunnen koken en een kamer waar Enkelejda en Klaudio kunnen verblijven. Voorheen woonde het hele gezin in een kamer van circa 25m2. De renovatie zorgde voor betere omstandigheden voor het hele huis, te beginnen met het dak, de kamers, het toilet en de buitenruimtes. Via NDI heeft het gezin ook twee bedden gekregen.
Deze veranderingen maken het eenvoudiger voor het gezin om zich te richten op het genereren van inkomsten en dragen bij aan het welzijn van de famile.