Family Village – Gjakova

Volgens een studie van de Wereldbank in 2014, is Kosovo momenteel het armste land in de Balkan, met meer dan 60% “armen” met minder dan € 45 per persoon per maand. 7 % Van de Kosovaarse bevolking is zelfs extreem arm met minder dan € 0,93 per dag. De werkloosheid in Kosovo is maar liefst 45 %.

Bij New Day Impact geloven we dat huizen schuilplaatsen zijn, de basis voor een welvarende en stabiele samenleving. Een huis biedt hoop aan ontheemde gezinnen en creëert een oase van fysieke, emotionele en sociale veiligheid. Een huis is ook een opstap naar de wederopbouw van levens en het levensonderhoud en biedt een platform voor de lancering van bedrijfjes vanuit huis.

Als onderdeel van een re-integratieproject voor oorlogsslachtoffers bouwt New Day Impact, samen met partnerorganisaties en de gemeente Gjakova, een aantal huizen voor gezinnen die tijdens de Kosovo oorlog alles kwijt zijn geraakt. Deze families wonen nu onder zeer slechte omstandigheden weggestopt in barakken aan de rand van de stad. De gemeente Gjakova heeft een stuk grond ter beschikking gesteld voor dit bijzondere project. Een plek waar ze echt onderdeel kunnen worden van de samenleving, dichterbij school en gezondheidszorg, dichterbij speelkameraadjes en vrienden. Een plek waar wellicht ook een mogelijkheid zal zijn voor de bouw van een klein multifunctioneel centrum voor empowerment: cursussen, beroepsonderwijs en kleine werkgelegenheidsprojecten.

Intussen is de samenwerkingsovereenkomst tussen het ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken en New Day Impact getekend in Pristina en is er goedkeuring voor de grond vanuit de gemeente Gjakova. In de afgelopen twee jaar hebben we door allerlei acties en events voldoende financiele middelen om op korte termijn te kunnen beginnen met de bouw van de huizen!