Empowerment Project

Gezien de economische situatie in Albanië is voor jongeren de overgang van studie naar werk moeilijk te maken. Maar dat is nog lastiger voor Romajongeren. Zij maken vaak hun school niet af, worden vanuit huis niet erg gestimuleerd om een opleiding te volgen en hebben we maken met discriminatie. Om een kans te hebben op de arbeidsmarkt hebben deze jongeren extra ondersteuning nodig. En dat biedt het Empowerment Project.

Coaching in sociale en professionele vaardigheden 

In een traject van tien maanden krijgen jongeren coaching en onderwijs. Ze ontdekken hun interesses en mogelijkheden, leren samenwerken, oefenen in presenteren en werken aan hun communicatieskills. Naast groepssessies ontdekken ze de arbeidsmarkt door bedrijfsbezoeken en een stage. Zo ontwikkelen ze zich op persoonlijk, sociaal en professioneel vlak. Zodat ze na deze training verder kunnen studeren, een baan vinden of een eigen onderneming starten.  

 

C4EE – coaching naar onderwijs of werk – is een project dat wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie Dorcas.  

 

‘BETER VOORBEREID
DE ARBEIDSMARKT OP’

Xhoni (25) komt uit een gezin met veel (gezondheids)problemen. Zijn vader overleed toen Xhoni nog jong was. En omdat Xhoni voor een basisinkomen voor zijn moeder en zus moest zorgen kon hij zijn beroepsopleiding niet afronden. Hij werkte als seizoenarbeider of dagloner in Griekenland en Tirana. Begin dit jaar is hij gestart met het C4EE-programma voor automonteur. Twee keer per week gaat Xhoni naar de training, waar hij naast praktische vaardigheden ook veel leert over werknemersvaardigheden, solliciteren, samenwerken en ondernemerschap.  

 

Xhoni: ‘Dit is een mogelijkheid om beter voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan. Als ik het project succesvol afsluit, ontvang ik alle gereedschappen die ik nodig heb om zelfstandig of bij een garage aan de slag te gaan. Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans krijg, zodat ik dichterbij huis aan het werk kan om voor mijn familie te zorgen.’